Hello Guest! Welcome to our Website.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Cada vegada més, Canal Nueve

| | 6/5/10
|


Nova estocada per al català a Canal 9. Segons anunciava fa uns dies el periòdic digital L'informatiu, el canal autonòmic deixarà d'exigir als seus futurs becaris que tinguen un coneixement mitjà de l'idioma del país.
Desgraciadament, això no ens ve de nou, atès l'ús veritablement minoritari que fa la cadena de la llengua valenciana. Pel que explica L'informatiu, a les noves bases de convocatòria de beques, el coneixement del valencià passa a tenir un caràcter merament sumatori: conéixer el valencià seria equivalent a tenir coneixements de l'anglés o el francés, per exemple. Pel que sembla, de poc els importa als directius de la cadena que el català siga la llengua cooficial del País Valencià.
I com dèiem, açò -desgraciadament- no ens ve de nou. A l'agost de 2008 anys, Racó Català publicava unes dades que reflectien una trista realitat que, des d'ençà uns anys, els valencians hem hagut de viure: l'expansió cada vegada major de l'ús del castellà en detriment del valencià a la cadena de televisió pública, que paguem entre tots. Segons un estudi de la consultora Ernst & Young, l'any 2007, la cadena ja emetia el 50% de la seua programació en castellà, front un 47% que era emesa en valencià i un 3% restant, dedicada a l'emissió de continguts en versió original.
És una mostra més de l'ús que se'n fa de la cadena pública al país. Els continguts cada vegada són de pitjor qualitat, i aquells que podrien tenir un interès educatiu o cultural, adients per a un canal públic. Veiem com els programes es farceixen de sensacionalisme, la producció pròpia cada vegada és menor i el valencià va perdent dia rere dia el protagonisme que, als nostres ulls, li deuria pertocar.
És necessària una revisió dels estatuts de fundació de la cadena, que a hores d'ara tenen més de vint anys, per tal de reprendre el compromís que la cadena va adoptar amb la societat valenciana per aquells temps: normalitzar, d'una vegada per totes, la llengua, signe de la nostra cultura i de la nostra identitat.

3 comentaris:

Na Gretel ha dit...

Doncs si canvien a Canal 9, es perd la broma! Serà Canal Nueve y viejuno, ha! Quina poca vergonya que tenen, i a més a més amb els nostres diners :S

Hauríem de fer una campanya anomenada "Salvem Tv3"! Revolució!

Amparo ha dit...

A la nostra pròpia red social -PeriodistasNet- tenim una discussió sobre això.
Crec que ja no puc dir més del que hem pareix.
Moltes gràcies per estar ahí, preparats per a denunciar-ho tot.

Unknown ha dit...

És vergonyós!
Ja en tenim prou!!!!

 

Followers