Hello Guest! Welcome to our Website.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

| | 30/4/10
|



L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar en 1993 el dia 3 de maig com el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa amb la idea de "fomentar la llibertat de premsa en el món al reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica". Amb aquest dia el que es pretén és donar suport a tots aquells periodistes que dia a dia posen la seua vida en perill per a aconseguir informar a la societat de la forma més eficaç i veraç possible i és també una commemoració a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans on diu que “tot individu té dret a la llibertat d'expressió i d'opinió”.

L'activitat més significativa que convoquen la UNESCO i les Nacions Unides és la cerimònia de lliurament d'un dels premis més prestigiosos del periodisme, el Premi Mundial de La Llibertat de Premsa UNESCO- Guillermo Cano. Rep el nom de Guillermo Cano en honor al director del diari L'Espectador que va ser assassinat en 1986 per sicaris del narcotràfic. Cada any, es tria una ciutat amfitriona per a organitzar i desenvolupar aquestes jornades i en 2009 va ser a Doha i aquest any li toca el torn a Brisbane (Austràlia).

Fins la data cap periodista espanyol ha tingut l'honor de contar amb aquest premi. Com cada any, la Unesco tria un representant del món de la comunicació i del periodisme que siga mereixedor d’aquest premi dotat de 25.000 dólars, que fins la data cap periodista espanyol ha tingut l’honor de rebre. En aquesta edició 2010, ha estat la periodista xilena Mónica González Mujica la guardonada. Nascuda en 1949 va estar quatre anys exiliada de Xile després del cop militar de 1973 encara que en 1978 tornaria al seu país. Com periodista, va investigar tot tipus de casos de violació dels drets humans així com les maniobres financeres del General Pinochet i va estar empresonada entre 1984 i 1985 per les seues activitats. Des 1990 amb el retorn a la democràcia a Xile, ha treballat com editora i periodista i des 2007 fins la data dirigeix el Centre d'Investigació i Informació Periodística (CIPER).

Per altra banda La Unió de Periodistes Valencians també realitza els Premis Llibertat d’Expressió i que enguany atorgarà a: als Fotoperiodistes Valencians per la censura de l’exposició Fragments 2009 del MUVIM; a Romà de la Calle també per el cas de censura del MUVIM i per la seua llarga trajectoria professional; a l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro 3J que demanen una investigació que aclarisca que va passar realment a l’estació de Jesús; als periodistes de la SER Daniel Anido i Rodolfo Irago que han estat condemnats a presó i inhabilitació per revelació de secrets sobre les irregularitats al Partit Popular de Madrid i a la revista Cuadernos del Sureste que ha estat condemnada recentment a pagar 15.000€ per el Tribunal Suprem per denunciar les activitats relacionades amb la corrupció del ex secretari de l’Ajuntament d’Arrecife.




1 comentaris:

Amparo ha dit...

Podrieu posar una opció com en Facebook de "m'agrada molt".
I espereu a que eixim de la carrera, que ens barallarem pel premi de la UNESCO (o el de la Unió de Periodiste d'ací, que en el fons és el mateix).
No, seriosament, està bé que algú s'enrecorde d'aquest aniversari, que ha passat una mica desapercebut.

 

Followers